Álláskeresés a Covid idején – Pályakezdőként

Egy olyan kifejezetten hátrányos gazdasági helyzetben, amiben jelenleg is élünk, a stabil megélhetés kulcsfontosságú. Hogyan alakulnak a munkaerő piaci tendenciák, mi történik a pályakezdőkkel? Mely területeket érinti leginkább a változás? Kell-e engednünk az igényeinkből, ha igen, mekkora kompromisszum megkötése indokolt? Hogyan lehetünk értékes munkavállalók kevés tapasztalattal is? Cikkünkben erre igyekszünk rálátást nyújtani, munkaközvetítő oldalról vizsgálva a kérdést.

A vírus gazdaságra gyakorolt hatását nem lehet elvitatni. A terasznyitás küszöbén, a gazdaság újraindításának reményével telve, talán az álláskeresők is bizakodóbban állnak a jövőhöz, és idővel megnövekszik a számukra elérhető lehetőségek száma.

A megélhetés azonban nem türelemjáték. A pandémia legerősebben, talán a szolgáltató szektorra nyomta rá a bélyegét. Az éttermek személyzetének jó része leépítésre került, és sok vendéglátó egység be is zárt, amennyiben nem állt módjában kialakítani az érintkezésmentes kiszolgálás, illetve a házhozszállítás logisztikai kívánalmait.  A szállodák, és üdülő helyek szintén tömegesen kerültek szorult helyzetbe, akár az utazási irodák, vagy taxi társaságok. Ez persze csak a jéghegy csúcsa, hisz erősen kell kutatni ahhoz, hogy olyan szegmenst találjunk, amire nem volt negatív hatással a vírus.

Azok számára, akiket nem rapid módon ért a csapás, a home office lett az új norma, és a work-life ballance teljes felborulása mellett is, csak remélni lehetett, hogy nem lesznek leépítések áldozatai. A legtöbb cég a „last one in, first one out” stratégia értelmében a szervezeti hierarchia attribútumain túl, az érkezési sorrendet tartja szem előtt a leépítések eszközlésénél. Így az elbocsájtások leginkább (bár nem kizárólag) a fiatal pályakezdőket érintették. Munkavállalóként, függetlenül a cégnél töltött idő mértékétől, enyhén szólva is kényelmetlen érzés szembesülni azzal, hogy pótolhatónak bizonyul valaki. Friss diplomával/oklevéllel a kézben, nagy reményekkel indult neki a munkakeresésnek több fiatal még 2019-ben. A reményeket a körülmények realista cinizmussá, majd sokaknál pesszimista passzivitássá mérsékelték. A pályakezdők közül is leginkább az alacsonyabb végzettségű csoportok voltak érintettek a munkanélküliség kapcsán. Mostanra enyhülni látszik a helyzet, a probléma azonban továbbra is fenn áll. 

Hogyan néz ki a helyzet számokban?

Vegyük példának az NFSZ oldalán elérhető statisztikák egyik legrosszabb időszakát, 2020 december havát, és a jelenlegi helyzetet.

2020 december

A regisztrált munkakeresők száma 2020. decemberében:

  • az NFSZ jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest 23,8%-kal nőtt.
  • Összesen 290,7 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban
  • Decemberben bejelentett álláskeresők: 40,6 ezer fő.

Bejelentett új pozíciók 2020.decemberi száma:

  • Bejelentett új állások száma 17,3 ezer. Az állások iránti igény tehát közel sem állt egyenes arányosságban a kínált pozíciók számával.

Az álláskeresők képesítése

  • Pályakezdők száma: 22,1 ezer
    • 39,4% általános iskola
    • 14,4% szakiskola
    • 17,3% gimnázium
    • 23% szakgimnázium
    • 5,5% felsőfokú végzettség

2021 április

A regisztrált munkakeresők száma 2021. áprilisban:

  • az NFSZ jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest 5,2 %-kal csökkent.
  • Összesen 287,8 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban
  • Áprilisban bejelentett álláskeresők: 22,9 ezer fő.

Bejelentett új pozíciók 2021.áprilisi száma:

  • Bejelentett új állások száma 18,5 ezer

Az álláskeresők képesítése

  • Pályakezdők száma: 20,9 ezer
    • 43,1% általános iskola
    • 14,2% szakiskola
    • 16,6% gimnázium
    • 20,8 % szakgimnázium
    • 5,3 % felsőfokú végzettség

Miért hátrányos már pályakezdőként a kispadra kerülni?

Humánerőforrás szolgáltatóként elmondhatjuk, hogy bár mindig vannak, és lesznek olyan cégek, akik nagyra értékelik a tanulási hajlandóság és őszinte lelkesedés képességét, a munkaerőpiacon a tapasztalat beszél, a lelkesedés ugat. Egy igazán eltökélt munkaadó felelősséget vállal a potenciális szakemberért, és ha lát benne fantáziát, invesztálni is fog a képességeibe és kurzusok, mentorprogramok által „neveli ki” az új generációs álom alkalmazottat. Ugyanakkor a tapasztalat hiánya kockázatot is jelent. Egy gazdaságilag bizonytalan helyzet közepén pedig a kockázatvállalás nem szerepel az első teendők között a listán.

Hogyan hozzuk ki a helyzetből a legtöbbet?

 A „Jó pap holtig tanul” esetünkben egy olyan klisé, ami igazabb nem is lehetne. A tapasztalat deficit kevésbé kívánatos munkavállalóvá tehet minket, ugyanakkor (online) kurzusok elvégzésével és a legújabb technológiák, módszertanok elsajátításával versenyelőnyre is tehetünk szert. Vannak cégek, amik azért küzdenek, hogy fennmaradjanak, és ez jelenthet fókuszeltolódást a technológiai naprakészség felől, a mindennapi folyamatok optimalizálása felé. Amennyiben munkavállalóként képes vagy egy olyan univerzális értékplatformot kiépíteni, mellyel bizonyítod, hogy megérted a jelenlegi helyzetet, rálátással rendelkezel a piac változásaira, a legújabb megoldásokra és képes vagy a megcélzott céget a „jövő” felé mozdítani, szinte biztosan meg fognak fontolni a toborzásnál és a kiválasztásnál.

A lényeg tehát, hogy a lehető legtöbb időt fordítsd önképzésre és piackutatásra, mert hosszú távon megéri.

Megosztom ezt a cikket:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Átirányítás az icruitment.hu oldalra

Kedves Látogató!

Örömmel értesítjük, hogy a Human Services Hungary neve és brandje teljesen megújult, hogy még inkább az Ön igényeire szabott élményt nyújthassunk! Szolgáltatásaink mostantól az Icruitment.hu weboldalon érhetők el.

Kattintson és fedezze fel új, modern weboldalunkat!

Érdeklődöm a jelölt iránt

Jelentkezés Álláskeresés a Covid idején – Pályakezdőként pozícióra