5 dolog, amit ne tegyél egy állásinterjún

A munkakeresés önmagában is stresszes folyamat, az állásinterjúkon való jó szereplés pedig kritikus fontosságú a potenciális munkaadó döntésének befolyásolásában. Nincs egy univerzális guideline az ilyen helyzetek kezelésére, összeszedtünk azonban egy listát az elkerülendő tevékenységekről, hogy ne ezen bukd el a lehetőséget.

 

  1. Ne késs!

Elég kézenfekő lehet, hisz az első benyomást rontod el vele, ha nem időben érkezel az interjú időpontjára. De ennél összetettebb a dolog. A késéssel azt mutatod az interjúztatónak, hogy nem tiszteled az idejét. Murphy törvénye persze akarva akaratlanul mozgásban van, és adódhatnak előre nem látott helyzetek. Ha a késésre jó okod volt, ezt időben kommunikálod, és tisztelettudóan elnézést kérsz, meg fogják érteni.  A legrosszabb, amit egy ilyen helyzetben tehetsz, az a hazugság. Ezzel el is érkeztünk a második pontunkhoz.

  1. Ne hazudj!

A hazug ember és a sánta kutya közmondása nem légből kapott. Persze egy állásinterjú ideális esetben nem vallatás, de semmi esetre sem éri meg ferdíteni. Ennek a legnyilvánvalóbb oka az azonnali lebukás veszélye, ami kínos szituációt eredményez. A másik ok, szintén egyszerű: ha nem azt nyújtod, amit eladsz, hamar visszaadják az árut. Az állásinterjú tipikusan azon helyzetek egyike, amikor szeretnék mindenben megfelelni a kommunikációs partnerünknek. Állásra van szükségünk, és ha ehhez 2 évvel több tapasztalat, vagy egy fokkal jobb végzettség kell, hajlamosak lehetünk a tények jótékony ferdítésére. Azonban azzal, ha túlígérsz a szakmai kompetenciás kapcsán nem csak a cég bizalmát ásod el, de a saját professzionális, és személyes profilodon is csorba esik. Ha nagyon szeretnéd a pozíciót, és valóban úgy érzed, hogy megfelelő lennél a munkára, kommunikáld a valós kompetenciád, amit a lelkes hozzáállásoddal és tanulási hajlandóságoddal kiemelhetsz a konkurencia közül. Persze a motivált attitűdnek is érdemes kereteket szabni.

 

  1. Ne légy túl lelkes!

Ha az interjúztató egy tettrekész, szakmailag kompetens és emberileg szimpatikus jelöltet lát maga előtt, jó eséllyel pozitív elbírálásban részesíti. A legtöbb cég szereti, ha az interjúalany felkészülve érkezik, és tud egyet s mást a vállalatról, illetve annak értékeiről. A mélyről jövő lelkesedés vagy az állásigény miatti kétségbeesés okozta túlbuzgóság azonban visszájára is elsülhet. A legtöbb pozícióba csapatjátékosokra van szükség. Ahhoz pedig, hogy egy csapat jól működjön, többségében hasonló habitusú személyekből kell állnia. Amennyiben az összeszokott csapatba egy élszurkoló lelkesedésével rendelkező energiabombát helyeznek, a kollégák hamar frusztáltá válhatnak. Légy hálás a lehetőségért, és nyugodtan kommunikáld, hogy izgatott vagy, arra azonban nincs szükség, hogy a HR-es kolléga sarokba szorítva érezze magát a buzgalmad láttán.

 

  1. Ne „szemetelj„!

Az előző főnökre vagy munkahelyre vonatkozó trashtalk gondolata csábító lehet, főleg, ha ezzel kapcsolatos kérdést kapsz a HR-es kollégától. Ezeknél a témáknál azonban nem csak azt figyelik, hogy mit mondasz (kiteregetsz-e üzleti titkokat, van- érdemben véleményed vagy sérelmed) de azt is, hogy hogyan mondod (megadod-e a tiszteletet a munkaadónak a munkaviszony végeztével is). Ezek olyan tényezők, amik rálátást engednek a személyiségedre. Az interjúztatót valójában nem az érdekli, hogy mi ment félre az előző pozíciódban, hanem az, hogy az új munkahelyen jelentesz-e kockázatot. Ahhoz, hogy bizalmi környezetet teremts, meg kell adnod a tiszteletet mindenkinek, nem csak a szobában tartózkodóknak.

 

  1. Ne gondold túl!

Az interjú, mint említettük meglehetősen stresszes élethelyzet. Akkor azonban, ha minden feltett kérdésre támadásként gondolsz, és túlkomplikálod a kommunikációs helyzet valós kereteit, csak megnehezíted a saját dolgod. Természetesen néha mindenki kételkedik magában, és a lehető legrosszabbat feltételezi. Ilyenkor hasznos lehet egy, a szorongásos betegekél is gyakran használatos módszer a helyzet racionalizálására. Mielőtt fejedbe vennéd, hogy a HR-es nem kedvel, kérdezd meg magadtól: milyen bizonyítékod van erre? Ha a válaszod tartalmazza valamely gesztusát, vagy irányodba mutatott hanghordozását, a következő lépésben kérdezd meg: „Milyen alternatív okai lehetnek? Mi van, ha nem ellenem irányul?” Bárkinek lehet rossz napja, a HR-es kolléga célja a nap végén azonban nem más, minthogy megtalálja a megfelelő kollégát. Ha a tőled telhető legtöbbet nyújtod, hidd el, nem kell aggódnod.

Megosztom ezt a cikket:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Átirányítás az icruitment.hu oldalra

Kedves Látogató!

Örömmel értesítjük, hogy a Human Services Hungary neve és brandje teljesen megújult, hogy még inkább az Ön igényeire szabott élményt nyújthassunk! Szolgáltatásaink mostantól az Icruitment.hu weboldalon érhetők el.

Kattintson és fedezze fel új, modern weboldalunkat!

Érdeklődöm a jelölt iránt

Jelentkezés 5 dolog, amit ne tegyél egy állásinterjún pozícióra